Zoom Yapıldığında Bile "Keskin" Fotoğraflar için 8 İpucu


FOTOBLOG

İpucu 1: Keskin Nişancı Gibi Çekin                                                          

Silah veya ok kullananlarin pozisyon almasi gibi siz de fotoğraf çekmek için pozisyon alın,sıkı tutunun :) Bir duvar üstü,bank vs sizin için yeterli sağlamlıgı sağlayabilir,bir tripod veya monopod'unuz varsa zaten olayi çözdünüz

İpucu 2 : Zoom Lenslerinizi Son Uzaklığa Kadar Uzatmayın:

Hiç bir zoom lens,optik açıklığının en üst ve en alt noktasında en keskin fotoğrafları vermez,mesela bir 75 300 mm lens için ; 280 mm 300 mm'den daha keskin fotoğraflar verir.Bunu denemek için sabit duran bi objeyi farkli uzaklıklarda fotoğraflayın,her noktada farklı keskinlik seviyeleri göreceginizden,en keskin noktayi bu şekilde bulabilirsiniz.

İpucu 3: En Keskin Diyafram Değerlerinizi Bulun

Optik uzaklığın keskinligi etkiledigi gibi,diyafram da ayni şekilde etki eder.Birçok fotoğrafci f7.1 ve 8 diyaframin en keskin nokta oldugunu düşünür ancak yine de her lensin keskinlik noktasi degişebilir.Genel bir kural olmasina ragmen %100 kesin degil yani.Aynen en keskin zoom noktanizi ararken yaptiginiz gibi yine sabit bir objenin farkli diyaframlarda fotoğrafını çekin ve en keskin noktayı arayın.Sadece 5 dk'nızı alır ve bütün fotoğraf hayatınızı degiştirebilir :) Eğer manzara fotoğrafcılıgıyla ugraşıyorsanız zaten geniş açı lenslerin yüksek diyafram degerlerinin daha keskin fotoğraflar verdigini görmüşsünüzdur,çünkü bu şekilde üretilirler.Keskinligi tam belirleyebilmek için ayni noktadan ve aynı ışık koşullarından faydalandıgınızdan emin olun.Bir kablo kumandası,tripod ve ayna kilitleme modu çok işinize yarar :)

This test was performed on a Nikkor 70-200mm lens at 200mm.
Bu Test Nikon 70-200 lensle 200 mm'de yapılmış

İpucu 4: Keskinleştirme işini sona bırakın.

Çogu fotoğrafcının yaptığı ortak hatalardan biri keskinleştirme işini en başta yapmak.Bu da teknikten soğumalarına sebep oluyor tabi. Önce keskinleştirip daha sonra karlama azaltma,beyaz ayarı,renk ayari derken,keskinleştirme etkisinden eser kalmıyor,dolayısıyla hiç işe yaramıyormuş gibi bir etki yaratıyor.Bir de keskinleştirme yaparken fotoğrafları olabildigince büyütmek gerekiyor,orjinal halinde etkiyi göremeyebilirsiniz.

 

İpucu 5: Lensinizi manuel mod'da kullanın.   

Lens üzerindeki vr( titreşim azaltma) özelliğinin sadece titreşimi azaltması gerektiği zamanlarda çalışıyor olduğunu düşünebilirsiniz.Ama öyle değil :) Vr modu'nu açtıysanız lens devamli titreşim arar,ve gerekli düzeltmeleri sürekli uygulamaya çalışır ; bu da fotoğraflarınıza gereksiz detay kaybı olarak yansır.Vr modu'nu kapalı tuttuğunuz zaman şaşırtıcı derecede daha keskin fotoğraflar alırsınız.Mesela tripod üzerindeyken,ya da gündüz elde çekim yaparken Vr modu'nuzu kapatın bir de öyle deneyin :)

İpucu 6: İso ayarınızı azaltın.

Birçok fotoğrafcı olarak biliyoruz ki iso'yu arttırmak fotoğraflarda karlanmaya sebep olur,ama bilgi daha devamina nadiren ulaşıyor :) İso arttırmanin ""önemli derecede"" detay kaybına neden olduğunu biliyor muydunuz ?İso'yu arttırarak elde çekime devam ettiğiniz durumlarda,tripod veya makinayi koyacak sağlam bir yer bulup iso'nuzu düşürmeyi deneyin,flash kullanımı da olabilir.Çok daha keskin fotoğraflar aldıgınızı göreceksiniz.


İpucu 7: Nereye Odakladığınızdan emin olun.

Hareketli obje mi çekiyoruz? Sabit obje mi çekiyoruz ? Portre mi çekiyoruz ? Makro mu yapıyoruz ? Hepsinin focus ayarı farkli .AFC AFS AFA modlarının ne işe yaradığını ve fotoğraflara nasıl etki ettigini bilmemiz gerekiyor.Hareketli obje çekiyorsak AFC ( Devamli oto fokus) Veya sabit obje,ya da portre çekerken AFS ( Sabit oto fokus) Kullanmalıyız.Devamlı af modu AFC,en ufak uzaklık degişimlerini bile kayda aldığından hiç istemediginiz bi şekilde odak noktasini degiştirebilir.Gözlere odaklanayım derken keskin yanaklar görebilirsiniz :) 


It can be tough to tell how sharp a shot is when looking at the back of the camera.  Zoom in all the way on the eye and the difference is easy to see.
Her iki fotoğraf da %100 zoom'lanmıştır.

Bonus İpucu : Gözlere Odaklan !

Bir fotoğrafı keskin çektiğimizi anlamanın en kesin yolu %100 zoom yapmak ; gözlere odaklanın.Eğer zoom yaptığınızda kirpikleri net bir şekilde görebiliyorsanız.Elinizde keskin bir fotoğraf var demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder