Flash'tan Korkmamak İçin 6 Sebep Ve Püf Noktaları

FOTOBLOG

Kabul etmek lazim ki Dslr makinaniz üzerinde gelen Pop-up (kendinden fırtlamalı :) ) flaşlar da compact makinaniz üzerindeki çizgi flaşlar da,telefonunuz üzerindeki flaşlar da çok şahane degiller, evet :) Fakat işe yaradığı yerler de var,tepe flaşı kullanmanız gereken yerler de ; şimdi hepsine göz atalım.


1.Dolgu Flaşı olarak Kullanım.

Ters ışık nedir hepimiz biliyoruz,bu sebeple modelimizi ışığa doğru çeviriyoruz zaten,fakat çok klasik oluyor tabi,ışığı olmamasi gerektigi şekilde arkadan alarak,ama silah olarak da pop-up veya tepe flaşımızı kullanarak, bunu ışık dolgusu olarak kullanabiliriz.Bu şekilde her tarafi eşit ışıklandırılmış,güzel fotoğraflar yakalamak mümkün.


2.TTL modu'nu ögrenin.

TTL demek,"Through The Lens",yani "Lens'e Göre" Demek,flaşınızın makinanin enstantane diyafram,uzaklık gibi bilgilerini toplayarak kendi parlaklık ayarını buna göre yapması demek. Dahili flaşınız bunu sürekli yapıyor zaten,ekstra bir şey yapmaya gerek yok ; ama eğer harici tepe flaşı kullanıyorsanız,burada bilmeniz gereken ekstra birşey var

Flaşımızın TTL modu var mı ?
Eger Nikon marka makinaya Nikon tepe flaşı almışsanız,endişe etmeye gerek yok,birbirlerini tutuyorlar ( hemşehri hesabi :) ) Ama bu bilgi olmadan farkli marka bir flaş aldıysanız,Ttl modu olmasini ummaktan başka yapacak birşey yok :) Bunu almadan önce sormak gerekiyor. Yoksa,atalım mı şimdi gül gibi flaşı ? Hayır tabi ki atmayın ; bana gönderin :)) Neyse,eğer aldığınız flaş makinanizi desteklemediyse, o zaman flaşınızı huyunu tüyünü ögrenmekten başka çare yok,deneme yanılma yoluyla flaşınızın parlaklık ayarını kendiniz yapmanız gerekecek.

3.Flaş Diffuser ( dagitici) kullanın

Flaş kullamak için önce ingilizce ögrenmek gerekiyor:) Türlü çeşitli terimler mevcut.Tepe flaşı kullanıyorsanız,flaşınızı direk konuya çevirmek yerine yukariya aşağıya sağ veya sol tarafa çevirerek ışıgın sekerek konuya gelmesini saglayabilirsiniz,bu diffuser denen icat çok elzem bir şey degil yani; ve fekat ;  tavani olmayan yerler,çok yüksek tavanlı yerler,sektirerek aydınlatamayacaginiz yerlerde,mecburen flaşı konuya çeviriyorsunuz,bu sefer de olmasi gerekenden çok parlıyor,işte bu durumda bu diffuser denen şey devreye giriyor,hem yeterince aydınlık yaratıyor hem de konuyu patlaymıyor,dahili popup flaşlar için de diffuser mevcut,ancak çok işe yaradıklarını söyleyemeyiz :)


4.Flaş Sektirmek de Ne Demek ?

Yukarda bahsettigim gibi tepe flaşlari genelde konuya çevirerek degil,ışık tavandan ve duvarlardan sektirilerek kullanılıyor,peki nasil olacak ? Işıgın sekmesini istediginiz yere dogru doğrultuyorsunuz ; eger flaşınızda varsa,bounce card denen, (meali sekme kartı) beyaz bir plaka var,bu flaş ışığını ön tarafa dogru yönlendirerek,bir noktada toplanmasina yardimci oluyor yani.


5.Kamerayla Flaşı Ayırmak.

Konuyu farklı noktadanlardan aydınlatmak istiyorsanız,tepe flaşınızı makinanizdan ayırma şansınız var,peki uzaktan nasil tetiklenecek ?
Bunun için iki yol var ;

Birincisi makinanizdaki tepe flaşını harici flaşı tetiklemesi için kullanabilirsiniz,parlak bir ışık hüzmesi göndererek harici flaşın ateşlenmesini saglar.Nasıl ? Makinaniz üzerindeki flaş ayarını TTL modundan,Commander modu'na alın,Tepe flaşınızı ise Manuel veya TTL modundan  Slave modu'na alıyorsunuz ; bu şekilde dahili flaşın gönderdigi hüzmeyle harici flaşınız tetikleniyor.

İkincisi de harici tetikleriyiciler kullanabilirsiniz.Burda anlatacak pek bir şey yok,bir parçayi makinaya digerini de flaşa bagliyorsunuz,o kadar para verdiniz gerisini kendi hallediyor zaten :)

6.Hss,High Speec Syncronisation : Yüksek Hızlı Senkronizasyon nedir ?

Bu özellik marka üretici flaşlar dışında (Canon ve Nikon gibi) pek bulunmayan,pahali ve hızlı flaşlarda bulunan bir senkron özelligi oluyor,1/100 1/150 gibi yuksek enstantane hızında bile ışığı fazla kaçırmadan ,hangi ışık koşulunda olursa olsun doğru pozlama sağlayan ( karanlık yer bırakmamayı garantileyen diyeyim) bir özellik.Hss özellikli bir flaşınız varsa bütün gün flaş patlata patlata gezebilirsiniz :) Flaş gerekli ışıgı yüksek hızlarda da ayarlıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder