Yeni Başlayanlar İçin DSLR, Bilmeniz Gerekenler Burada.

FOTOBLOG

İlk Dslr makinanızı alıp evinize döndünüz. Hayırlı olsun :) Heryerinde düğmeler var ben nasıl kullanıcam bunu,diyorsanız,sorunuzun cevabi bu konu altında. 

İlk başlarda en çok kullanacaginiz Teker bu mod tekeri olacak, Canon aldıysanız soldaki gibi Nikon aldıysanız sağdaki gibi bir tekeriniz var :) Sahne modlarını zaten Telefonunuzdan / Compact makinanizdan biliyorsunuz ; fakat o kalan bol harfli şeyler neyin nesi ? Kısaca bahsedelim ;

İlk başlarda en çok işinize yarayacak mod olan P (Program modu): P modu tüm enstantane (?) diyafram (?) ayarlarını kendisi yapan size sadece Deklanşöre basıp devam etmeyi sağlayan mod'dur.

Dipnot : Sokak fotoğrafcılgı yapan,sürekli ışık şiddeti,yönü degişen tam gün fotoğraf çeken fotografcilar,her duruma göre ayar yapmak zorunda kalmamak için de bu modu sıkça kullanır.Genelde de (%90) iyi sonuçlar verir.

Diyafram öncelikli Mod: Nikon A Canon AV modu:


Diyafram nedir ? Lens bir göz ise,diyafram gözün bebeğidir.Karanlık ortamda göz bebegimiz açılıp,çok aydınlıkta kısılıyor ; işte bunun lens'teki karşılığı diyaframdır.Bu açıklık makina üzerinden ayarlanabilir.Diyafram degeri temel olarak : Küçük sayi = daha açık diyafram daha çok ışık ; büyük sayi = daha kısık diyafram daha az ışık
Yani : F1.8 daha aydınlık F22 daha az ışık şeklinde.Kit lensiniz F.3.5 ile 5.6 arası çalışır.

Diyafram öncelikli modu ise,degeri siz ayarlarsınız,makina kalan tüm ayarı buna göre yapar.size sadece F degerini belirlemek kalir.

Enstantane öncelikli mod : Nikon için S Canon için Tv modu.

Enstantane nedir ? Yine makinaniz bir göz ise,içindeki ayna mekanizmasi gözün kapağıdır.Gözünüzü Ne kadar sık kırparsaniz o kadar az görürsünüz,ayni şekilde bu ayna ne kadar hızlı kalkıp inerse o kadar karanlık görüntüler alırsınız.Daha karanlık yerlerde gözünüzü daha fazla açık tutmanız,yani enstantane degerini yükseltmeniz gerekir.Burada da sistem söyle çalışıyor ; 1/50 mesela. Bir saniyenin 50'de biri sürede acılıp kapaniyor demek. 1/1000 mesela. Bir saniyenin 1000'de biri bir sürede acilip kapaniyor.Yani 1/50'de daha uzun süre 1/1000'de ise daha kısa süre acık kalıyor.

Enstantane modu ise,siz bu süreyi ayarliyorsunuz makina diger kalan herşeyi sizin adiniza ayarlıyor demek.

Bu modlar,ilk ve orta seviyede işinizi kolaylaştiracak modlar olarak görünüyor sona kalan M modu ise makina hiçbirşeye karışmıyor.ileri kullanıcılara bütün enstantane diyafram gibi ayarlari yapmasina izin veriyor


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder