Ünlü Fotoğrafcılardan 6 Altın Kural.

FOTOBLOG

Robert Capa : "Fotoğraflarınız yeterince iyi değilse,yeterince yaklaşmıyorsunuz demektir !"

Yaklaşın : Konunuza ne kadar yaklaşırsanız,arkadaki ölü plani hem azaltmış olursunuz,hem de konunuzu vurgulamış olursunuz..

Nasıl Yapılır: 50-85 mm gibi prime lensler bu iş için harikadir,hem keskin fotograflar alırsınız hem de aldiginiz görüntüler yüksek kaliteli olur





2.Alsel Adams : "Yılda 12 önemli fotoğraf çekiyorsanız,bu iyi bir başarıdır"

Ünlü manzara fotoğrafcısı Ansel Adams bu sözü söylemiş,çektiğiniz fotoğrafların bir şekilde düşük kalite olduğundan şikayet ediyorsanız,bu problemi yaşayan tek siz degilsiniz :) Fotoğraf sitelerinde gördüğünüz herbiri harika pozlar,binlerce poz içinden ayıklanmıştır.Tek bir iyi fotoğraf için yüzlerce idare eder ve kötü fotoğraf çekmeniz gerekebilir.Moral bozmak yok !




3.Don McCullin." Benim için fotoğrafcılık bakmak degil,hissetmektir.Eger siz kendiniz bakarken hissedemiyorsanız,fotoğraflarınıza bakanlar asla hissedemezler."

Hisleri veya duygulari yakalamak için fotoğrafin mutlaka çok duygusal veya kalbe dokunmasi gerekmez.Bu konuya ilginizi ve empatinizi aktarmakla alakali,veya sadece siz'le ve o gün nasil hissettiginizle alakali.


Nasıl Yapılır: Sadece kadraji çevirip fotoğrafi çekmek yetmez.Öncelikle konunuza hakim olmali,az da olsa bilgi sahibi olmalisiniz,veya en azindan biraz hassasiyet gösterebilirsiniz,sadece bir yabanciya gülümsemek bile size cok yok katettirir.




4.Rankin: Yaptığınız işin çığır açan türden olduğunu söyleyenler olur,ama siz çığır açmaya devam etmelisiniz.Bütün hayatim boyunca pop-star fotoğrafı çekemezdim.Değişmeye devam etmelisiniz,kendinizi ilerletmek,yeni birşeyler bulmak,alışılmayani yapmak zorundasınız.

Nasıl Yapılır : Sadece en sevdiginiz türe,sadece makro fotoğrafa,sadece manzaraya takılıp kalmayin ! Yeni türler deneyin ; düğün fotoğrafı,çocuk fotografi,sürreal çalışmalar yapın.



5.Henri Cartier Bresson :" Benim için fotoğraf anı ve sonsuzluğu yakayan,sürekli izleyen hazır bir gözden gelen anlık bir dürtü."

Kendisi asla hazırlık yapmayan sahne kurmayan bir fotoğrafcıdır,Leica'sını asla yanından ayırmaz ! Eğer siz de sokak fotoğrafcılığı ile ugraşıyorsanız,makinasiz dışarı cıkmayın :)



6.Alfred Stieglitz : Işık varsa,fotoğraf da vardır.

Şu kısacık cümle aslında çok şey anlatıyor,tüm fotoğrafcıların ortak olduğu bir konu varsa o da şudur: İyi ışık herşeydir !

Nasıl yapılır ? : Gün doğumu ve gün batımı ışığın harika olduğu saatlerdir ; "altın saatler" de denir. Güneşin kör gölgeler oluşturmadigi,çok parlayarak konuyu bozmadığı harika zamanlardır.Eğer bu iki zaman diliminde elinizde makinaniz varsa,güzel fotoğraflar çekmeniz oldukça muhtemel.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder