Manzara Fotoğrafcılığı için Bilmeniz Gereken 7 Püf Noktası

PHOTOGRAPHY BLOG DORUK TASCİ

1.Nd Ve Polarize Filtreler Kullanın

Manzara fotoğrafcıları pozlama problemlerini aşmak ve filtre efekti yaratabilmek için bir çok filtre gezdirirler bunlarin en çok kullanılanlari Nd ( dogal yoğunluk) ve Polarize filtreler.

Dslr cihazlarin içinde gelen hdr modu ve photoshop uygulamalari her ne kadar somut filtre ihtiyaçlarini azalttıysa da hala kullanımdalar.

Polarize filtreler su ve parlak cisimler üzerindeki parlamayi engeller ve bulut ile su arasinda kontrast oranini arttirir

Nd filtre ise,makinanizin 2 3 stop kadar az pozlamasini saglayarak,(karanlık hale getirerek,aydınlık bir günde su gibi akıp giden konular için uzun pozlama yapabilmenizi ve süt efekti yapabilmenizi sagliyor.





2.Kadraji Bölümlere ayirin

Makinanizda zaten bölümlendirme modu var,bu modu aktif hale getirerek konunuzu kadrajda 9 eşit parçaya bölmüş gibi düşünün ve konunun durumuna göre gökyüzüne ve yere farkli oranlarda bölümler ayirarak kadrajlayin, bu şekilde herkesin çektigi klasik manzara fotograflarindan farkli görüntüler alabilirsiniz.

3.Alan derinliğine dikkat edin.
Manzara fotoğrafi çektimize göre kadrajda olabildigince fazla alanin net olmasini isteriz degil mi ? Arka planin flu olmasi işimize yaramaz. O halde yapmamiz gereken olabildigince büyük diyarfam degerleriyle çalişmak, F11 F16 F18 gibi,bu şekilde çok daha fazla alanı vurgulayabilirsiniz.Büyük diyarfam sayısıyla çalıştığımıza göre,daha uzun süre pozlama yapmamiz gerekecek,bu da yanımızda mutlaka tripod getirmemiz gerektigini gösteriyor :)




4.Geniş Açının yanında Telefoto lens de kullanın.

Manzara fotografi çekerken geniş açı lens kullanmak alışılagelmiş birşey,ancak işinize yaramayacagini düşündügünüz telefoto lensler de yaratici pozlar almanizı saglayabilir.Bu şekilde doga detaylarini daha çarpıcı hale getirebilir,daha yakın girerek kesit fotoğraflar çekebilirsiniz.Uzaktan çektiginiz kuş ve diger hayvanlar da işin bonusu :)




5.Hdr Fotoğrafla Tanışın :

Hdr temel anlamda,aydınlık ve karanlık alanlar arasindaki kontrast farki yaratarak,gözün normal şartlarda alışık olmadiği keskin ve vurucu fotoğraflama teknigi.

Yukarda da belirttiğim gibi giriş seviyesinin biraz üzerine çıktıysanız zaten makinanizda bu mod mevcut olmali,ancak bu yoksa tüm makinalarda mevcut olan "Brakete" modu denilen bir mod var,bu mod ayni karenin 3 kombinasyonunu çekiyor,bunlarin biri 1 stop az pozlanmiş 1 tanesi standart pozlanmiş 1 tanesi de 1 stop fazla pozlanmış oluyor.Bu 3 fotografi  Photoshop ile üst üste bindirerek hdr elde etmek mümkün

Bu da zor gelirse :)  Yine photoshop üzerinde Highlights sekmesinden düzenleme yapabilirsiniz.Extra'dan satın alabileceginiz :) Photomatix türünde programlar da mevcut.




6.Uzun Pozlama yapın:
Manzara fotoğrafciliginda uzun pozlama yapmak haraketli nesneleri olduğu gibi haraketli yakalayarak bulanik görünmelerini saglar.Şelaleler,deniz dalgasi,rüzgarda sallanan dallar gibi nesneler buna örnek verilebilir

Bunlari gün ışığında ekipmansız uzun süre pozlarsaniz,bembeyaz bir ekranla karşışalırsınız :) Yukarıda da belirttigim gibi bu tip uzun pozlamalar için Nd filtre denilen yogunluk filtreleri kullanılıyor,tabi ki tripod olmazsa olmaz.İso'nuzu düşürüp pozlama sürenizi arttirarak siz de uzun pozlama yapabilirsiniz.Kadraj Tekerinizdeki B ( bulb)  modu siz elinizi deklanşör tuşundan çekene kadar pozlama yapabilmenizi saglar.





7. Siyah Beyaz Fotoğraflar Çekin.

Eğer siz de harika siyah beyaz fotograflar çekmek istiyorsanız önce renkli çekin :) Daha sonra fotografi photoshop programi veya makinanizda varsa rutuş modundan siyah-beyaz yapabilirsiniz.Neden önce renkli çekiyoruz ? Çünkü renkli fotoğrafi her zaman siyah beyaz hale getirebiliriz,ama siyah beyaz fotoğrafi renkli hale getirmek çok zor,her iki halini de görebilmeniz için renkli almaniz gerekiyor :) Siyah beyaz fotoğrafi renkli halinin çok gözü yorduğu durumlarda,renkler biçimin önüne geçiyorsa,siyah beyaz hale getirerek konumuzu vurgulamak için kullanabiliyoruz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder