İso Diye Birşey Varmış Ne O ?

FOTOBLOG

Film'li makinalarin olduğu zamanlari hatırlıyorsanız eger, İSO'nun o zamanlardaki karşılığı ASA'ydı. Gündüz fotoğraf çekilecekse düşük asa'lı film alınır. Mesela 200 asa.Karanlık veya iç mekanda fotoğraf çekilecekse 400 800 asa'lı film alınırdı.

Günümüzdeki iso değeri tam olarak bunu karşılıyor ;o zamanlar film vardı şimdi ise Sensörün ışığa duyarlığını ayarlıyorsunuz.

İSO degeri günümüz cihazlarinda 50 ile 102400 ( ve artıyor) arasında degişiyor.İSO degerini ne kadar yüksek tutarsaniz o kadar aydınlık fotoğraflar alıyorsunuz.

Kolaymış,bu kadar mı ? Diyorsanız devami var :)

İSO ayari,enstantane ve diyafram ayarıyla birlikte çalışır,kardeştirler ve sürekli birbirlerinin açıklarini kapatmaya çalışırlar :)

Farzedin ki günbatımını geçtiniz,hava kararmak üzere,fotoğraf çekiyorsunuz.Tripod'unuz olmadigi için mecburen elde çekim yapiyorsunuz.Diyaframı ışık almak için açtınız,enstantaneyi de düşürdünüz ; ama bi sorun oldu şimdi,fotoğraflar bulanık çıkıyor?

1/50 altındaki değerler elde fotograf çekmek için fazla hassas olabilir,elinizin titreşimi fotoğraflara yansır.Yükselttiginiz zaman keskinleşiyorlar ama yeterince ışık alamıyorsunuz karanlık çıkıyor ? Ne olacak şimdi eve mi gidiyoruz ?

ISO değeri aslında tam olarak burda devreye giriyor ; yüksek iso değeri yüksek  enstantane hızlarıyla aydınlık fotograflar çekmenize olarak sagliyor :)

"Ee ne güzel şeymiş bu iso,yükselt iso'yu devam et ! Pek sevimli" diyorsanız,çok erken dediniz.3 harflilerden korkmakta fayda var,bu kadar uzun isimli ürkünç tanımların arasında bu 3 harfli,ilerleyen zamanlarda çok başınızı agrıtacak tatmin duygunuza ket vuracak,rüyalarınıza bile girecek :)

Nedenn ? Yüksek iso demek yüksek Gren demek (Gren : karınca,gürültü,karlanma) gren bir dslr kullanısının en büyük kabusudur :) ipek gibi fotoğraflar çekmek isterken yağlı boyadan bozma fotoğraflar almanıza sebep olabilir



Yüksek iso'nun fotoğraflara etkisi görüldüğü gibi,enstantaneyi de daha fazla düşüremedigimize göre ne olacak şimdi ? TRİPOD konusunda görüşürüz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder